Sök
  • Katrina Sjoberg

Flower Power

Mitt sommarjobb med min mamma att sälja blommor på torget fortsatte under ganska många år. Jag tror att hon slutade sommarjobbet för att hon fick ett heltidsjobb som säljare i vårt nya varuhus Centrum (den byggnaden rivdes förra sommaren). Jag arbetade också där nästan varje sommar och lärde mig mycket tidigt att det var väldigt trevligt att ha egna pengar som jag kunde spendera som jag ville.


Min kärlek till blommor av alla slag fortsatte i många år, men jag fokuserade främst på inomhusväxter som jag försökte få att trivas i vintermörkret. Jag minns bara att vi hade en enorm palm i vårt vardagsrum och ibland undrar jag varifrån den kom. Ingen hade något liknande här i sina hem på 1950- och 60-talen.


Under tonåren gick min uppmärksamhet mot våra slående Marimekko-tygdesigner. Vem kan glömma Unikko? Det är en design som har uthärdat och har reproducerats i nya versioner och färgkombinationer många gånger genom åren. Tillsammans med Iittala-glas, finska glaskonstnärer och Hackman bestick utsattes jag ständigt för vacker och funktionell design. Mina amerikanska vänner (jag bodde i USA i många år) brukade säga att jag har så god smak med allt. Kanske det är därför?


Nästa vecka berättar jag hur min kärlek till blommor och blommiga tyger dyker upp i mina konstverk.


4 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Till Alla Blomälskare

Sen jag var en liten flicka och hjälpte min mamma att sälja snittblommor på torget i Vasa har jag älskat allt som har att göra med blommor. Tidigt på morgonen steg vi upp på sommaren och trampade iväg